* DIT ARTIKEL IS GEPUBLICEERD OP FRANKWATCHING! LEES HET HIER *
Wist je dat:
- Je maximaal 4(!) reguliere posts na elkaar kunt zien op Facebook, zonder door een reclame te moeten scrollen?
- Je deze maximale vier op een rij bijna nooit haalt? Er is meer kans op vier op een rij als je het gelijknamige spel koopt. Meestal krijg je slechts 3 of minder berichten tussen de reclames.
- Er tussen de reguliere posts van vrienden ook veel voorgestelde content getoond wordt? Deze aanbevelingen kunnen we verkapte reclames noemen, bedoeld om te klikken en data te geven aan Facebook. Klaarblijkelijk onbetaalbaar, want het lijkt erop dat je hier niet vanaf komt als je gaat betalen. Ze hebben niet de juiste naam.
Een tientje per maand? Alleen om iets weg te halen?
9,99 euro is geen kleingeld, als het alleen gaat om eliminatie en je er niets voor terug krijgt. Neem een Netflix-abonnement voor een vergelijkbaar maandbedrag, dan krijg je nog iets: een vracht met series waar je onbeperkt doorheen kunt bladeren. En als je zin hebt kun je zelfs eens iets kijken.
Naast betalen voor een reclamevrij Facebok zie je op veel andere plekken ook advertenties die je soms af kunt kopen voor vergelijkbare bedragen. Denk aan YouTube en TikTok. Haal je de reclames overal weg, dan moet je je geldkraan 360 graden opendraaien.
Je kunt maximaal 4(!) reguliere posts na elkaar zien op Facebook, zonder door een reclame te moeten scrollen.
4 waardevolle redenen die je betalingen rechtvaardigen
Door iets weg te laten kun je wel degelijk iets terugkrijgen! Dit is wat je krijgt als je betaalt en een actieve gebruiker bent:
- Tijd
Je wint zeeën van tijd als je niet door alle reclames moet scrollen. De reclames leiden af van wat je echt wil zien. Hoeveel is tijd en genot waard voor jou? Stel je eens voor dat je bij het begin van Facebook te horen kreeg dat je zoveel reclame moet kijken. Dan had je geen account gemaakt, toch? - Privacy
Je wordt niet meer gevolgd om persoonlijke advertenties op je bord te leggen. (Nu is de cookieloze toekomst natuurlijk dichtbij, dus word je straks sowieso nergens meer gevolgd.) - Rust
Je ziet alleen dat wat je wil zien: nieuws van die interessante vrienden en uit groepen. Dé reden dat je ooit een account hebt geopend. Verraad jezelf niet door nu te zeggen: “Ik kijk nooit reclame, ik koop gewoon de bekende merken”. Want het geeft aan hoe onbewust je alles meekrijgt en hoe beïnvloed je bent. Daarbovenop: Facebook-reclames kun je niet negeren, omdat ze er hetzelfde uit zien als reguliere berichten. Het wegpoetsen van alle ads is de enige remedie voor zielsrust. - Financiële waarde
Zoomen we in op het financiële plaatje, dan doet zich iets interessants voor. Zoveel reclames, de aanbieders betalen maandelijks vast veel meer om hun ads te laten zien, dan dat jij kunt betalen om deze weg te halen. Maar dit blijkt niet zo te zijn! Facebook verdient zo’n 200,- dollar per jaar aan advertentie-inkomsten voor elke Amerikaanse gebruiker. Een snelle rekensom leert ons dat je met pakweg 120,- euro per jaar (of iets meer) nooit de volle waarde betaalt die je vertegenwoordigt.
Huh, een advertentie tussen de content? Even snel doorscrollen was wenselijk om hier verder te kunnen lezen, terwijl dezelfde reclame in Facebook veel minder zou distingeren van reguliere posts. Het aanbod van de advertentie is in dit geval niet slecht. De eenmalige prijs van dit spel geeft je namelijk meer kans op vier op een rij dan dat Facebook je geeft, als het gaat om het aantal vriendenposts op een rij!
Wat als je niet betaalt?
Laat je jouw fortuin stilstaan als een vergeten beeld in een park, dan blijf je getrakteerd worden op de huidige strategie. Vanuit meerdere monden al ‘manipulatieve growth hacking’ genoemd.
Reguliere posts van je vrienden op de tijdlijn blijven schaars. Al roept Facebook in hun laatste winstoproep dat reguliere content nog steeds belangrijk is, ze kondigden vorig jaar aan dat ze meer in gaan zetten op het tonen van posts van accounts die je niet eens volgt.
Facebook wéét dat je de veranderingen niet leuk vindt. Het maakt Facebook niks uit. Facebook biedt geen reclamevrije versie omdat ze iedereen ‘liken’. Ze geven het dan ook niet gratis weg, maar de werkelijke reden is dat Facebook dit moet proberen aan te bieden vanwege regelgeving. En zo gaat de langzame, glibberige reis naar een steeds grotere wanverhouding tussen gebruiker en product verder.
Gaat Facebook niet ten onder? Hoe ver kun je gaan?
In de jonge geschiedenis van social media zijn al veel netwerken verloren gegaan, omdat ze allen in dezelfde cyclus belanden. Elk netwerk begon eervol om daarna in een strategie van onbelemmerde groei te belanden. De enige weg vooruit, ten koste van alles.
Gebruikers worden het uiteindelijk wel degelijk zat en een sociaal netwerk is geen vast gegeven. Niet alleen de hoeveelheid ads neemt toe, ook het feit dat content – ook reguliere posts – elkaar moeten overtreffen om op te vallen zijn interessante ontwikkelingen. Clickbait lijkt bijvoorbeeld normaal geworden. Alles voor de kliks en het geld.
Zodra de massa in beweging komt is het te laat. Overstappen is dan risicoloos, want je kunt je Facebook-profiel ‘voor de zekerheid’ aanhouden. Zo zijn er zijn al veel inactieve FB-accounts. Wist je dat Facebook sinds vorig jaar (2022) voor het eerst in de geschiedenis gebruikers is verloren?
Een subjectief koopje
Wie is hier gek? Degene die al bijna meer reclames kijkt dan gewone posts en niets betaalt? Of degene die betaalt voor de eliminatie hiervan en kiest voor: tijd, privacy, rust en je financiële waarde als eigen trots? En ongelimiteerd 4 op een rij halen?! Is het geen koopje? Zoveel waar voor je geld.
Het is een afweging die iedereen persoonlijk moet maken. Misschien zijn we in beide gevallen gek. Of gaan we in de toekomst helemaal stoppen met social media zoals we het nu kennen? Niet weer die verplichte groei tot de maan, maar voor altijd gratis of kostendekkend, zonder reclame. Dat zou het ultieme koopje zijn!